jakość wody po odwróconej osmozie - czy nadaje się do picia
Dom

Woda po odwróconej osmozie – czy to dobry sposób na nawodnienie organizmu?

Woda jest nam potrzebna na co dzień i powinna stanowić podstawę diety. Tylko odpowiednie nawodnienie organizmu jest w stanie sprawić, że będziemy prawidłowo funkcjonować i dobrze się czuć. Obecnie następuje zwrot od wody sprzedawanej w butelkach w kierunku bardziej ekologicznych sposobów. Jednym z nich jest odwrócona osmoza. Tylko czy to faktycznie dobry sposób na nawodnienie organizmu?

Zdrowe nawyki w żywieniu

Choć do tej pory napoje gazowane i sztucznie barwione soki nie mogły narzekać na brak zainteresowania, zwłaszcza wśród najmłodszych, to jednak sporo się zmienia. Do tej pory ciężko było zmusić dzieciaki, a nawet całe rodziny do picia zwykłej, czystej wody. Świadomość w tej kwestii jednak cały czas wzrasta. Większość z nas chce walczyć z otyłością, szuka sposobu, by zrzucić zbędne kilogramy, zadbać o figurę, ale przede wszystkim zatroszczyć się o zdrowie swoje oraz swoich najbliższych. W związku z tym wiele osób podejmuje decyzję o porzuceniu kolorowych, słodzonych napojów na rzecz wody. Tylko jaką wodę powinno się spożywać?

Woda butelkowana odchodzi do lamusa

Wiele osób rezygnuje z picia wody prosto z kranu i często mówią o tym otwarcie. Powodem są właściwości organoleptyczne niedopasowane do potrzeb i oczekiwań lub mity krążące przez pokolenia. Czasem to po prostu brak przekonania do tej formy pozyskiwania wody pitnej. W związku z tym sięgają po wodę butelkowaną. Jej zaletą jest fakt dużej dostępności oraz wielości rodzajów do wyboru. Każdy ma szanse dobrać produkt do potrzeb. Minusów jest jednak znacznie więcej i mogą okazać się bardziej dotkliwe. Przede wszystkim to spore straty finansowe.  W rzeczywistości woda stanów cenę wody butelkowanej tylko w 4% – reszta to otoczka i produkcja samego opakowania, na które potrzebne są znacznie większe ilości wody niż się w niej znajdują. Po drugie zgrzewki trzeba kupić – zaplanować zakupy, pójść do sklepu, przydźwigać. To zajmuje czas, powoduje wysiłek, zdenerwowanie i zmęczenie. Ponadto woda w butelkach to duże ilości produkowanych odpadów, które rozkładają się latami. Jedna plastikowa butelka może rozkładać się nawet 500 lat. Na szczęście są jeszcze inne sposoby na pozyskanie wody na cele spożywcze!

Wejdź i przeczytaj więcej: https://www.zestudni.pl/blog/woda-w-butelce-kontra-filtr-kuchenny-co-jest-lepszym-rozwiazaniem/

Alternatywą filtry kuchenne

Coraz większą popularnością cieszą się filtry kuchenne. Mowa tu o tych najmniejszych, mobilnych, jak dzbanki filtracyjne czy butelki filtrujące, ale także o tych znacznie większych i dokładniejszych, jak systemy ultrafiltracji czy odwróconej osmozy. Ta druga grupa działa w oparciu o wysokiej jakości membrany, które usuwają z wody między innymi bakterie i wirusy. Należy poświęcić na nie trochę miejsca w okolicy zlewozmywaka. Potrzebują podłączenia do wody, a w przypadku odwróconej osmozy, także do kanalizacji.

Popularna odwrócona osmoza

Jeśli mówić o najbardziej znanych filtrach kuchennych, na myśl od razu przychodzą systemy odwróconej osmozy. Były w Polsce obecne już w latach 90-tych, jednak od tamtej pory sporo się zmieniło. Przede wszystkim są znacznie mniejsze, dokładniejsze, bardziej ekonomiczne i wydajne. Dlatego wciąż wiele osób decyduje się właśnie je wybrać do swojej kuchni.

Systemy odwróconej osmozy działają kilkuetapowo. Są zbudowane z wkładów mechanicznych, węglowych, membrany osmotycznej oraz dodatkowych etapów. Na rynku znajdziemy zarówno podstawowe modele, jak też te bardziej zaawansowane, wyposażone nawet w lampy bakteriobójcze.

Jaką wodę otrzymujemy?

Odwrócona osmoza jest uznawana obecnie za jeden z najdoskonalszych i najdokładniejszych sposobów oczyszczania wody. Może usunąć nawet do 98% zanieczyszczeń, w tym: metale ciężkie, bakterie, wirusy, chlor i jego pochodne, związki organiczne i wszystko, co mogłoby stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia. Ponadto poprawie ulega smak i zapach wody, a także jej barwa. Staje się idealna do spożycia.

Co z minerałami?

Membrany osmotyczne wyłapują nawet najmniejsze jony, co oznacza, że z wody ubywają także minerały. Jednak producenci znaleźli sposób na to, aby zapewnić wodę pełną składników, które chcą wypijać użytkownicy takich systemów. Sposobem na wodę z minerałami jest ostatni, dodatkowy etap w odwróconej osmozie w postaci wkładu mineralizującego lub rewitalizującego. Innym rozwiązaniem jest wybór filtra kuchennego z wbudowanym mieszaczem. A oto dokładne opisy każdej z propozycji.

Wkład mineralizujący

Wkłady mineralizujące to jedne z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych rozwiązań w systemach odwróconej osmozy. We wkładzie jest złoże bogate w magnez, wapń, sód i potas. Woda, przepływając przez nie, jest wzbogacana w minerały i gotowa do bezpośredniego spożycia.

Wkład rewitalizujący

To nowoczesny sposób na uzyskanie wody o właściwościach prozdrowotnych. Jednym z takich komponentów jest Ecoperla Elixir. Jego złoże stanowi magnez w najczystszej postaci. Woda przepływając przez wnętrze jest wzbogacana w duże ilości magnezu oraz wolnego wodoru. Woda posiada właściwości zbliżone do wody alkalicznej, doskonale wpływa na układ nerwowy i serce. Wodór oddziałuje na wolne rodniki w organizmie. Woda po takim wkładzie jest polecana wszystkim, którzy chcą zadbać o swój stan zdrowia, a także sportowcom.

Odwrócona osmoza z mieszaczem

Obecnie sposobem na oczyszczoną wodę bogatą w minerały może być nie tylko urządzenie wyposażone w dodatkowy wkład, ale i posiadające wbudowany mieszacz. Taką odwróconą osmozą jest filtr kuchenny nowej generacji – Ecoperla Profine Zero. To użytkownik sam może wyregulować poziom minerałów w spożywanej wodzie. Może decydować czy chce, aby było ich więcej lub mniej. Bardzo wygodny system, który pozwala na dokonanie zmian w każdym, dowolnym momencie.

Jaką odwróconą osmozę wybrać?

Rynek obfituje w różnego rodzaju filtry kuchenne, a największą gałąź stanowią właśnie bardzo popularne systemy odwróconej osmozy. To dla przyszłego właściciela zaleta, ponieważ duża ilość producentów i samych urządzeń pozwala na dopasowanie urządzenia dokładnie do swoich potrzeb. Te, obecne w sklepach są naprawdę różne, zapewniają różne możliwości i efekty oczyszczania wody.

Na przykład filtr kuchenny Atlas Filtri OASIS DP Sanic posiada powłokę bakteriostatyczną na wkładach oraz kloszach. To ochrona przed powstawaniem warstwy mikroorganizmów i możliwością wystąpienia skażenia bakteriologicznego oczyszczanej wody. To zapewnia higieniczne uzdatnianie wody niezależnie od długości użytkowania odwróconej osmozy.

Odwróconą osmozą wyposażoną we wkład rewitalizujący jest Ecoperla Rosa. To wysokiej jakości filtr kuchenny, posiadający także w Ecoperla Security System. Zajmuje mało miejsca i pozwala na pobieranie dwóch rodzajów wody. Z jednej strony wody idealnie oczyszczonej, doskonałej do wykorzystania jako baza dań, napojów, przemywania delikatnych powierzchni, przygotowania odżywek dla dzieci, zasilania drobnego sprzętu AGD, jak żelazko, czajnik, ekspres do kawy. Z drugiej strony możemy uzyskać wodę bogatą w magnez, przyjazną zdrowiu.

Ostatnia propozycja to już wcześniej wspomniana odwrócona osmoza Ecoperla Profine Zero. Bardzo nowoczesny filtr kuchenny bez zewnętrznego zbiornika na magazynowanie wody. Pobór jest bardzo szybki, a woda filtrowana równolegle przez dwie membrany osmotyczne. Ostatnim etapem jest wkład doszlifowujący jakość z membraną ultrafiltracyjną. Zdecydowanie warto obejrzeć jej recenzję:

Najlepsza woda do wykorzystania w kuchni

Odwrócona osmoza stanowi bardzo dobre zastępstwo dla wody sprzedawanej w butelkach. Dzięki temu możemy przyczynić się do ograniczenia plastikowych odpadów w środowisku, a przy okazji korzystać z wody bezpiecznej i naprawdę wysokiej jakości na cele spożywcze. Warto zainteresować się bliżej tym tematem i nie bać się pić wody po odwróconej osmozie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.