jakość wody uzyskana po zmiękczaniu
Dom

Jaką wodę otrzymamy po zmiękczaniu? Obalamy mity!

Wiele osób, które stoją przed decyzją zakupu zmiękczacza wody zastanawia się, jaką wodę dokładnie uzyskają po tym procesie? Dziś obalimy wszystkie mity dotyczące jakości wody po zmiękczaniu!

Na forach internetowych i w dyskusjach na portalach społecznościowych często pojawiają się pytania dotyczące jakości wody po zmiękczaniu. Wiele osób obawia się, że ciecz będzie niezdrowa, pozbawiona minerałów lub słona. Postanowiliśmy zebrać najciekawsze pytania przyszłych użytkowników urządzeń do uzdatniania wody i obalić wszystkie mity.

Zobaczcie, z jakiej tak naprawdę wody korzystają osoby posiadające centralny zmiękczacz wody! Jednak na początek krótkie wprowadzenie dla tych, którzy jeszcze nie są do końca w temacie.

Po co komu zmiękczacz wody?

Centralne zmiękczacze wody stają się coraz popularniejsze. Ich głównym zadaniem jest zmiękczanie wody, czyli likwidacja z cieczy surowej jonów wapnia i magnezu odpowiedzialnych za twardość wody. Takie urządzenie montowane jest na wejściu wody do budynku i działa na zasadzie wymiany jonowej.

Twarda woda stanowi spory problem, który niestety często jest lekceważony. Co prawda, nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, jednak powoduje wiele szkód w instalacjach. Osad powodowany wysokim stopniem twardości szybko odkłada się w rurach zmniejszając ich światło. Przez to dochodzi do wielu awarii i spadków wydajności. Takim kamieniem obrastają również części sprzętu AGD. Więcej o negatywnych skutkach twardej wody można przeczytać w artykule: https://www.filtry-do-wody.info/twarda-woda-w-domu-poznaj-szokujace-fakty/

Obalamy mity o zmiękczanej wodzie!

MIT 1: Woda po zmiękczaniu jest demineralizowana

To oczywiście fałsz. Woda posiada wiele różnych pierwiastków: wapń, magnez, żelazo, potas, sód, fluor, cynk, etc. Podczas zmiękczania wody redukowane są głównie jony wapnia i magnezu, a czasami także żelaza i manganu. Reszta minerałów pozostaje bez zmian. Nie można więc mówić o demineralizacji wody.

W dodatku jony wapnia, magnezu, żelaza i manganu wcale nie muszą być całkowicie usuwane. Zmiękczacz wody pozwala na wyregulowanie stopnia twardości i wcale nie musi on wynosić 0, może to być na przykład bezpieczna wartość 60 mg CaCo3/ dm3.

MIT 2: Woda po zmiękczaniu jest słona

Zdarzają się sytuacje, kiedy woda po zmiękczaniu faktycznie charakteryzuje się słonym smakiem, ale wynika to wtedy z awarii zmiękczacza wody. Trzeba to jak najszybciej zgłosić sprzedawcy lub serwisowi i poprosić o pomoc w wyeliminowaniu wady.

W normalnym trybie pracy zmiękczacza wody wytwarzana przez niego ciecz nie będzie miała słonego smaku. Wynika to z faktu, że po zmiękczaniu ilość sodu w wodzie faktycznie wzrasta, jednak ilość chlorków pozostaje na tym samym poziomie. Te substancje nie łączą się, a musiałyby, aby powstał słony smak.

MIT 3: Woda po zmiękczaniu jest destylowana

Mit. Destylacja wody to proces kompletnie różniący się od zmiękczania wody.

Podczas destylacji woda najpierw jest doprowadzana do stanu pary wodnej, a następnie para wodna jest skraplana. W tym procesie chodzi o wyeliminowanie wszystkich minerałów i innych związków. Woda ma być jak najbliższa czystej postaci, jednak podczas parowania dostają się do niej różnego rodzaju zanieczyszczenia z powietrza.

Zmiękczanie wody opiera się natomiast na wymianie jonowej. Jony wapnia i magnezu odpowiedzialne za twardość są zamieniane na neutralne jony sodu. Oba procesy nie mają ze sobą nic wspólnego, a uzyskane parametry wody również są zupełnie różne.

MIT 4: Miękka woda szkodzi zdrowiu

Miękka woda nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ma w sobie mniej wapnia i magnezu niż większość wód surowych, jednak te pierwiastki można uzupełnić za pomocą diety bogatej w owoce, warzywa oraz orzechy.

3 litry zmiękczonej wody zawierają tyle soli, ile znajduje się mniej więcej w jednej kromce białego pieczywa. Zmiękczoną wodę można bez przeszkód pić i nie jest szkodliwa dla organizmu. Nie powinny jej jednak spożywać w nadmiarze osoby będące na diecie niskosodowej.

Miękka, smaczna woda

Jak widać miękka woda wcale nie jest groźna dla zdrowia, pozostają w niej minerały i wcale nie ma słonego smaku. Jest idealna do wykorzystywana na co dzień, a jej obecność z pewnością przyniesie wiele korzyści. Tak więc bez obaw – woda po zmiękczaniu jest bezpieczna i nadaje się do spożycia!

Poznaj najpopularniejsze pytania zadawane przez osoby zainteresowane zakupem zmiękczacza wody na https://www.zmiekczacze.com/pytania/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.