Woda, którą spożywamy na co dzień, wykorzystujemy do przygotowania dań, sosów, zup, napojów gorących, musi być najwyższej jakości. Nie chodzi tu tylko o bezpieczeństwo, ale i jak najlepsze właściwości organoleptyczne. Tylko dzięki temu możemy uzyskać naprawdę aromatyczne i apetyczne efekty kulinarne. Jak to osiągnąć?

Woda z kranu nie zawsze smaczna

Choć wiele mówi się o tym, by pić wodę prosto z kranu, ponieważ wodociągi zapewniają wysokie standardy jakościowe, to jednak wciąż wiele osób powstrzymuje się od tego pomysłu i nie użytkuje jej w celach spożywczych bądź nie pije jej surowej lecz wcześniej przegotowaną.

Zakłady wodociągowe faktycznie bardzo dbają o to, by dostarczana przez nie woda była najwyższej jakości. Pod względem parametrów nie może odbiegać od zaleceń wypisanych w najważniejszym dokumencie prawnym w tym zakresie, czyli rozporządzeniu ministra zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do celów spożywczych.

Kłopot może jednak stanowić stan magistrali w budynku docelowym. Do czystej wody wodociągowej podczas przepływu mogą przedostawać się różne substancje, mające niekorzystny wpływ na jej smak, zapach czy barwę. Chodzi tu między innymi o drobne zanieczyszczenia mechaniczne, osady. Wielu użytkowników wody z kranu nie chce jej pić ze względu na wyczuwalny w smaku i zapachu chlor.

Dodatkowy kłopot w kuchni mogą stanowić także osady, które pozostają po przegotowaniu wody. Na tym cierpi czajnik, parowar, ekspres do kawy oraz inne drobne AGD, które do działania wymaga wody. Przez odkładający się osad szybciej tracą swoją żywotność.

W przypadku wody z własnego ujęcia kłopotów może być znacznie więcej. Wpływ na smak, zapach, barwę mogą mieć choćby wysokie stężenia żelaza i manganu. W wodzie mogą znajdować się też związki chemiczne, jak choćby azotany i azotyny, które negatywnie oddziałują na zdrowie.

Ze względu na pełną ochronę przed zanieczyszczeniami, smak i zapach niedopasowane do potrzeb użytkowników, wielu z nich zaczyna poszukiwać sposobu na to, aby poprawić jakość wody z kranu bądź po prostu zastąpić ją innym źródłem.

Jak poprawić jakość wody w kuchni?

Kiedyś jednym z najczęściej podawanych sposobów na zastąpienie wody kranowej wodą o bardziej dopasowanych do gustu właściwościach organoleptycznych była woda butelkowana. Obecnie jednak coraz większa liczba konsumentów zauważa, że i to rozwiązanie ma kilka istotnych wad.

Nie dość, że po wodę trzeba się nastać w kolejkach, dodźwigać do domu zgrzewki, to jeszcze jest to sposób o wiele droższy i raczej mało ekologiczny. Plastik zaśmieca środowisko, rozkłada się przez wiele lat, zanieczyszczając planetę, a jego recykling nadal nie jest na takim poziomie, jakiego można by było oczekiwać.

Dobrą alternatywą okazują się być filtry kuchenne. Od rozwiązań kompaktowych, jak dzbanki filtrujące oraz butelki filtrujące, po bardziej zaawansowane, kilkuetapowe systemy filtracji wody, jak ultrafiltracja czy też odwrócona osmoza.

Czym jest system odwróconej osmozy?

Wśród jednych z najchętniej wybieranych filtrów kuchennych są systemy odwróconej osmozy. Użytkownicy wybierają je zarówno do małych mieszkań, jak i wielkopowierzchniowych domów. Rodzaj ujęcia, z którego pobierana jest woda w tym przypadku również nie ma większego znaczenia.

Odwrócona osmoza jest obecnie jednym z procesów uzdatniania wody, które cieszą się największą renomą ze względu na wydajność oraz stopień oczyszczania wody. Dokładność jest naprawdę duża, ponieważ podczas procesu uzdatniania z wody usuwane są nawet pojedyncze jony.

Filtry odwróconej osmozy przeznaczone do zastosowań domowych to niewielkie urządzenia, które należy podłączyć w okolicach zlewozmywaka. Działają za sprawą ciśnienia wody w instalacji. Powinny być podpięte do kanalizacji.

O działaniu systemów odwróconej osmozy przeczytasz w artykule: https://www.zestudni.pl/blog/odwrocona-osmoza-to-nie-magia-zdradzamy-jak-dziala/

Różnorodność systemów odwróconej osmozy

Na rynku obecnie można znaleźć modele odwróconej osmozy od różnych producentów, które różnią się między sobą etapami filtracji, wyglądem oraz dodatkowymi funkcjami. Najbardziej standardowe i podstawowe są czterostopniowe systemy odwróconej osmozy. W nich membranie osmotycznej towarzyszą filtry mechaniczne oraz filtry węglowe.

Systemy odwróconej osmozy potrafią mieć nawet do ośmiu etapów, w tym nie tylko wkłady, które oczyszczają wodę, ale też takie, które wzbogacają ją w dodatkowe substancje. Mowa tu między innymi o: wkładach mineralizujących, bioceramicznych, rewitalizujących. W niektórych modelach uzdatnianiu za pomocą odwróconej osmozy towarzyszy również stopień związany z dezynfekcją wody w postaci lampy bakteriobójczej.

Większość systemów odwróconej osmozy pozwala na czerpanie wody w dwojaki sposób przez dołączoną do zestawu wylewkę. Opcjonalnie można zamontować baterię trójdrożną lub czterodrożną zamiast standardowej baterii zlewozmywakowej.

Dzięki temu z jednej strony można czerpać idealnie oczyszczoną wodę, która nie będzie pozostawiała po sobie kamiennego osadu, a z drugiej wodę do bezpośredniego spożycia, pełną minerałów, dopasowaną do potrzeb konsumentów.

Odwrócona osmoza i jej zalety

Wybór systemu odwróconej osmozy, jako filtra kuchennego obecnego w domu niesie ze sobą kilka zalet:

  • Idealny dla osób pijących dużo wody – systemy odwróconej osmozy doskonale sprawdzą się w przypadku użytkowników, którzy spożywają duże ilości wody w domu, ale też zabierają ją ze sobą na trening, do pracy, do szkoły. Woda jest dostępna w każdych ilościach
  • Świeża woda o każdej porze – wodę z filtra odwróconej osmozy można pobrać w każdych ilościach, o każdej porze. Z napełnieniem szklanki da sobie radę nawet maluszek
  • Doskonały sposób na wyrobienie nawyku picia wody – o kupnie wody butelkowanej można po prostu zapomnieć, do tego zgrzewki trzeba gdzieś magazynować. Nie każdy ma na to czas i miejsce. W przypadku odwróconej osmozy woda jest dostępna zawsze, zawsze jest dokładnie oczyszczana i smaczna. Mając taki filtr kuchenny w domu bez trudu można wyrobić zdrowy nawyk picia wody u całej rodziny
  • Idealna baza potraw i napojów – woda po odwróconej osmozie nie będzie miała negatywnego wpływu na wygląd, aromat i smak dań i napojów przygotowywanych na jej bazie. Kawy i herbaty będą wyglądały jak z najlepszych kawiarni, a zupy i sosy zachwycały wyglądem
  • Doskonała do przemywania delikatnych powierzchni – woda po osmozie nie pozostawia po sobie żadnych osadów, a więc idealnie nadaje się nie tylko do przemywania warzyw i owoców, ale też czyszczenia szklanych powierzchni, okularów, soczewek kontaktowych
  • Idealnie współgra z domowym AGD – woda po odwróconej osmozie nie spowoduje awarii ekspresu do kawy czy czajnika elektrycznego. Nie trzeba będzie kupować do nich specjalistycznych odkamieniaczy. Dobry stan drobnego AGD, mającego styczność z wodą gwarantowany
  • Duży wybór opcji – wielość systemów odwróconej osmozy pozwala na dobór modelu dopasowanego do potrzeb użytkowników oraz warunków na montaż. Ponadto systemy odwróconej osmozy są dostępne w bardzo szerokim zakresie cenowym

Wymarzony filtr kuchenny

Odwrócona osmoza to sposób na bardzo dokładne oczyszczanie wody do picia. To filtr kuchenny polecany do wody pochodzącej z każdego ujęcia. Użytkowanie odwróconej osmozy jest bardzo wygodne, a eksploatacja nie jest uciążliwa. Wystarczy wymiana wkładów i coroczna dezynfekcja. Należy wziąć pod uwagę, że każdy z systemów odwróconej osmozy powoduje odrzut do kanalizacji. Można go jednak wykorzystać, choćby do podlewania roślin bądź spłukiwania toalety.

Warto przemyśleć wybór takiego filtra kuchennego.