Woda w organizmie człowieka jest niezbędnym składnikiem pokarmowym, który przenosi składniki odżywcze z jedzenia do komórek organizmu. Woda reguluje apetyt i procesy trawienne. Odgrywa niebagatelne znaczenie jako regulator temperatury ciała człowieka.

Co zrobić by z domowego źródełka czerpać dobrej jakości wodę? Odpowiedź jest prosta: zainstalować filtr kuchenny działający w oparciu o system odwróconej osmozy – Puricom Stella.

Odwrócona osmoza to nie jest innowacyjny system uzdatniania wody. Na rynku istnieje od ponad 50 lat. Procesy z wykorzystaniem membrany osmotycznej zostały wymyślone dla marynarki wojennej USA, by otrzymywać wodę zdatną do picia w każdych warunkach.

Wiele osób kojarzy odwróconą osmozę z natarczywymi akwizytorami, którzy wciskają chińskie produkty w oparciu o wątpliwej jakości testy przeprowadzane podczas prezentacji. Te czasy jednak już dawno odeszły do lamusa.

Schludny i kompaktowy wygląd nigdy nie był domeną urządzeń do uzdatniania wody. Osmoza nowej generacji Puricom Stella wygląda zupełnie inaczej. Estetyczny stelaż umożliwia montaż urządzenia na ścianie szafki. Z tyłu obudowy pochowane są wężyki oraz wkłady filtra. Dzięki temu filtr zajmuje mniej miejsca w szafce. Poza tym ułatwia to utrzymanie urządzenia w czystości.
Puricom Stella działa w oparciu o 3 wkłady 10-calowe, wkład liniowy i membranę. Istnieje możliwość rozbudowania systemu o dodatkowe wkłady, lampę UV czy mineralizator. Dostępna jest także wersja filtra z pompą elektryczną. Stosuje się ją w przypadku niskiego ciśnienia w sieci wodociągowej.

Należy pamiętać, że tylko filtr osmotyczny zatrzymuje występujące w wodzie alergeny i składniki drażniące skórę np. nikiel. Ma to szczególne znaczenie dla osób cierpiących na różnego rodzaju uczulenia np. atopowe zapalenie skóry. To dobra wiadomość także dla rodziców małych dzieci. Krystalicznie czysta woda nie podrażni delikatnej skóry najmłodszych.

Odwrócona osmoza Puricom Stella była także testowana przez najbardziej znanych polskich blogerów i blogerki kulinarne.